Dnes vyšlo 15 článků

Zázrak jménem wasabi: Japonská kořenící pasta zvyšuje paměť

Zázrak jménem wasabi: Japonská kořenící pasta zvyšuje paměť

Nedávný výzkum provedený v Japonsku odhalil, že wasabi, ohnivý mletý oddenek, který proměňuje sushi z pouhého jídla v zážitek, také „pozoruhodně významně“ zlepšuje krátkodobou i dlouhodobou paměť.

„Již z dřívějších studií na zvířatech jsme věděli, že wasabi je zdraví prospěšné,“ zmínil jeden z výzkumníků ze své kanceláře v severovýchodním Japonsku. „Co nás však skutečně ohromilo, byla výrazná změna.Zlepšení bylo skutečně podstatné.“

Hlavní účinnou složkou japonského wasabi je biochemická látka zvaná 6-MSITC, uznávaný antioxidant a protizánětlivá látka, která se jinde v rostlinné říši vyskytuje pouze ve stopovém množství. Studie, která byla provedena dvojitě zaslepeným, randomizovaným způsobem, se zúčastnilo 72 zdravých osob ve věku 60 až 80 let. Polovina z nich dostala před spaním 100 miligramů extraktu z wasabi, zatímco zbývající účastníci dostávali placebo.Po třech měsících došlo u skupiny, která dostávala extrakt z wasabi, k „významnému“ zlepšení dvou kognitivních aspektů: pracovní (krátkodobé) paměti a trvalejší epizodické paměti. Tato zlepšení byla měřena pomocí standardizovaných testů hodnotících jazykové dovednosti, koncentraci a schopnost vykonávat jednoduché úkoly. V jiných kognitivních oblastech, jako je inhibiční kontrola (schopnost soustředit se), exekutivní funkce nebo rychlost zpracování dat, však nebyl pozorován žádný výrazný pokrok.

U účastníků léčených wasabi došlo k průměrnému 18% nárůstu skóre epizodické paměti, přičemž celkové průměrné skóre bylo o 14 % vyšší než u skupiny užívající placebo. Tato studie doplňuje zdravotní účinky spojené s konzumací wasabi o další chuťové prvky a rozšiřuje tak jeho působivost i mimo kulinářskou oblast.

Zdroj foto: www.pexels.com

Komentáře

Nahoru