Unikátní japonské krokety z Kobe hovězího: Čekání desítky let na delikatesu
- Zařazeno v:
- Zajímavosti ze světa

Krabici krokety z hovězího masa z Kobe si můžete objednat pouze v rámci Japonska, a ti, kteří to udělají dnes, balíček obdrží za 43 let. Rodinné řeznictví Asahiya ve městě Takasago v japonské prefektuře Hyōgo je zavaleno objednávkami.
Kobe hovězí je jemné maso od krav Wagyu chovaných v japonském Kobe a jeho okolí podle přísných standardů. Řeznictví bylo založeno v roce 1926 a krokety začalo prodávat po druhé světové válce. Ale staly se senzací až v roce 2000. Do internetové nabídky obchodu se „Extrémní krokety“ dostaly v roce 1999. Byla to myšlenka Shigeru Nitty, majitele třetí generace řeznictví, který si uvědomil, že zákazníci váhají, zda zaplatit vysoké částky za Kobe hovězí v online prostředí. Extrémní krokety měly být výhodnou ochutnávkou na zkoušku.
Tehdy byly prodávány za 270 japonských jenů za kus, což je v přepočtu asi 42 korun. Nicméně cena masa na výrobu jednoho kusu byla 400 jenů, tedy asi 62 korun. „Vyrobili jsme dostupné a chutné krokety, které představovaly náš koncept. Naší strategií bylo, že si zákazníci pochutnají na kroketách, a pak si snad po prvním ochutnání objednají naše Kobe hovězí,“ vysvětlil majitel řeznictví.
Aby minimalizovali finanční ztráty, na začátku vyráběli pouze 200 krokety týdně v kuchyni náležející k řeznictví.
Řeznictví si zakládá na tom, že prodává pouze maso od dodavatelů, které dobře zná, a jsou z téže prefektury. Dědeček současného majitele sám farmáře objížděl na kole a vybíral si konkrétní zvířata.
Za úspěchem kroket stojí vysoká kvalita ingrediencí s nepochopitelně nízkou cenovkou. Krokety jsou denně vyráběny bez konzervantů z masa tříletých krav Kobe A5 a brambor z místní farmy. Majitel řeznictví dokonce povzbudil pěstitele brambor, aby pole hnojili kravským hnojem. Stonky brambor jsou pak krmeny dojnicím, čímž se cyklus uzavírá.
Když se v počátku nového tisíciletí krokety dostaly do médií, dorazilo tolik objednávek, že byly v roce 2016 staženy z prodeje. Telefonátů s prosbami o opětovné zařazení bylo však tolik, že byly znovu vráceny do nabídky. Zákazníkům totiž desítky let dlouhá čekací doba nevadí. I když cena krokety stoupla na zhruba 83 korun za kus, ceny ingrediencí se též zvýšily, takže ztráta pro výrobce zůstává stejná. Už se nevyrábějí v počtu 200 týdně, ale 200 denně.
Nitta se směje vlastnímu ztrátovému nápadu a žádostem o zvýšení produkce. Kdyby to udělal, podnik zkrachuje. Polovina příjemců kroket si však nakonec objedná jeho prémiové Kobe hovězí, takže jeho strategie funguje.
Zákazníci, kteří dnes dostávají své krokety, si je objednali přibližně před deseti lety. Krabice pěti kroket vyjde v přepočtu asi na 416 korun. Řeznictví rozesílá pravidelné e-mailové aktualizace a týden před doručením ještě ověřuje adresu, která se za dlouhou dobu mohla změnit.
Osobní příběhy jsou rozmanité. Majitel řeznictví byl překvapen, když dostával objednávky ze vzdálených japonských ostrovů a jednalo se o první případ, kdy si zákazníci mohli dovolit ochutnat Kobe hovězí. Jednoho z nich dokonce čekání na krokety přimělo podstoupit operaci ve vážném zdravotním stavu, aby se jich dočkal. Operace dopadla dobře a muž se stal pravidelným zákazníkem řeznictví. To majitele hluboce dojalo.
„Jsem vděčný. Tím, že jsem se proslavil, snad mohu pomoci celému průmyslu, nejen svému obchodu,“ uzavřel Nitta s typicky japonskou skromností.
Pro ty, kteří by chtěli ochutnat produkty řeznictví v dohlednější době, je zde šance objednat si jiný druh kroket s doručením za deset let nebo vyzkoušet hotové produkty z prémiového hovězího v původním obchodě v Takasagu nebo v nové pobočce v Kobe, která je vzdálená asi 50 kilometrů. Nabízeny jsou dva druhy hotových kroket za stejnou cenu 56 a 70 korun.
Zdroj foto: www.pexels.com
Komentáře