Uměle vytvořené maso z živočišných buněk – na výzkumu se podílí i Bill Gates
Za poslední roky obliba životního stylu bez konzumace masa velmi vzrostla. Do restaurací, bister a fastfoodu se začínají dostávat pokrmy neobsahující masnou složku. Zákazníci požadují vegetariánská jídla stále více, často se můžeme setkat i s veganskými zákazníky, pro které nabídka už tak obsáhlá není. Přesto po světě začínají vznikat specializované restaurace zaměřené přímo na veganskou kuchyni. Tento trend se dostává i k nám do České republiky, i když takové restaurace najdeme především ve větších městech.
Daleko jednodušší způsob je, si bezmasé pokrmy připravovat doma. V regálech supermarketů najdeme mnohé alternativy živočišného masa. Maso můžeme nahrazovat hlavně sójovými výrobky. Např. sójové maso a tofu.
Firma Memphis Meats vyrábí maso z živočišných buněk. Zatím se jedná pouze o laboratorní maso. Výroba umělého masa, které má být k nerozeznání od toho pravého je totiž velmi nákladná. Nápad Memphis Meats se zalíbil dvěma z nejbohatších mužů světa, kteří se stali jejich investory. Řeč je o Billu Gatesovi a Richardu Bransonovi. Investice, kterou do výroby umělého masa vložili dosáhla 17ti milionů dolarů.
Cena uměle vyrobeného masa
Výroba masa z živočišných buněk je velmi náročná, což se odráží i v ceně umělého masa za 1 kilogram. Takové množství by mělo odpovídat neuvěřitelným 36 tisícům dolarů, což je v přepočtu na koruny 800 000. Je logické, že s takovou cenou si umělé maso zákazníky nezíská. V zájmu všech je, aby se umělé maso zpřístupnilo standardním zákazníkům.
Umělé maso má za cíl omezit porážku zvířat a zmírnit skleníkové plyny, které se při jeho zpracování zvyšují. Uměle vyrobené maso by mělo mít větší obsah bílkovin, než to živočišné a mělo by obsahovat méně tuku
Zdroj,text/foto: memphismeats.com
Komentáře