Plastová taška rozpustná ve vodě? Na Bali běžně k dostání

Plastová taška rozpustná ve vodě? Na Bali běžně k dostání

A máme tu další pokus o záchranu přírody a sice minimalizovat výrobu neekologického plastu. Plast je materiálem, bez kterého se jen tak někdo neobejde – je nejpoužívanějším materiálem v každé sféře spotřebního zboží. Nejlepším řešením by bylo najít jinou surovinu na výrobu plastu, než je ropa nebo vynalézt způsob výroby ekologického plastu, který bude schopen se rozložit a nebude zamořovat přírodu.

Závažnost problému s plasty stále stoupá a nabírá enormních rozměrů,je jasné, že pokud problém nějak nevyřešíme, v plastu se utopíme. Nejzávažnější situace je na Asijském kontinentu, plast zamořuje pevninu, ale i moře a oceán. Z této krajiny ale také pochází jeden vynalézavý muž, který se rozhodl věc vzít do vlastních rukou. Kevin Kumala pochází z ostrova Bali. Založil společnost Avani, která se má s problémem poprat po svém. Kumala dokázal vyrobit plast, který se vstřebá – při jeho výrobě totiž použil výhradně přírodní materiály rozložitelné za velmi krátkou dobu. Rozloží se v přírodě, ve vodě a pokud ho pojí nějaký živočich, přirozeně se o něj postará trávící systém živočicha.

Indonesian entrepreneur

Hlavní složkou přírodního plastu je rostlinný škrob – kukuřičný a sojový. Další dílčí části jsou tajné, Kumala si svůj recept střeží. Prozradil však další složky jako je zeleninový olej a pryskyřice. Jestli se ptáte, zda je přírodní plast k rozeznání s tím klasickým, odpověď je, že jsou na pohled totožné. Kumala již v roce 2014 představil svůj první přírodně plastový produkt, kterým je ekologická pláštěnka. Dnes už firma vyrábí plastové obaly, igelitky, brčka a další. V Indonésii se jeho firma dostala do povědomí především díky masivní kampani s názvem #IAMNOTPLASTIC.

Zdroj, foto: avanieco.com

Zajímá se o tvůrčí psaní a online marketing. Studuje marketingovou komunikaci. Ve volném čase (kterého moc není) spravuje svůj blog - bezkiki.cz. Její život by nebyl kompletní bez rodiny, přátel, smíchu, hudby a dobrého jídla.

Komentáře

Nahoru