Nobell Foods dostává 75 milionů dolarů na výrobu čistě rostlinného sýru

Nobell Foods dostává 75 milionů dolarů na výrobu čistě rostlinného sýru

Nobell Foods je výrobce sýrů založených na rostlinné bázi, který nedávno obdržel 75 milionů dolarů. Mezi investory v rámci financování patří Andreessen Horowitz, Bill Gates’s Breakthrough Energy Ventures a Robert Downey Jr.’s FootPrint Coalition Ventures.

Tento sýr se liší od ostatních sýrů na rostlinné bázi, protože start-up využívá k výrobě kaseinu na rostlinné bázi geneticky upravenou sóju. Chuť a rozsah mléčných sýrů jsou dány kaseinem obsaženým v mléčných výrobcích.

“Mléko je voda, tuk, cukr a bílkoviny, a abychom znovu vytvořili ten lahodný pocit v ústech, texturu a vše, co na něm milujeme, opravdu potřebujeme mít tyto specifické bílkoviny, které produkují krávy až po porodu.” řekla Magi Richani, zakladatelka společnosti Nobell Foods. “Objevili jsme způsob, jak v podstatě přeměnit rostliny na malé továrny vyrábějící kasein.“

Rostlinný sýr společnosti Nobell Foods poskytne spotřebitelům stejné zkušenosti jako skutečný sýr, aniž by byla narušena chuť nebo struktura. Nobell Cheese začal v roce 2017 v Kalifornii. “Bylo to tak strašně těžké,” řekl Richani Fast Company. “Nemohl jsem najít nic, co by uspokojilo to sousto sýra na pizze nebo v sendviči s grilovaným sýrem.” A zkoušel jsem každý sýr na rostlinné bázi.“

Jiné společnosti, jako je Remilk, vyrábějí mléčné bílkoviny v laboratoři, která napodobuje přírodní verze mléka, ale mění je tak, aby z nich byly veganské sýry bez laktózy a bez cholesterolu. Další společností v této oblasti je Perfect Day, start-up se sídlem v San Francisco Bay Area, který vyrábí mléčné bílkoviny prostřednictvím fermentace. Přesto Nobell Foods používá k výrobě kaseinu rostlinný proces, protože má nižší výrobní náklady. Richani řekla, že používají rostliny, protože jsou nejlevnější formou bílkovin, které mohou získat. Kromě toho používají k výrobě bílkovin sójové boby. Jsou účinné a byly geneticky modifikovány pro produkci kaseinu.

“Nezměníme systém tím, že budeme lidi žádat, aby za alternativu zaplatili desetkrát více, že?” Rostliny jsou nejlevnějším způsobem, jak vyrábět bílkoviny, a pokud můžeme změnit jejich profil tak, že vytvářejí jakýkoli protein, můžeme konkurovat krávě, “dodala Richani.

Nakonec chce společnost poskytnout spotřebitelům možnost rostlinného sýra, která neohrožuje chuť, texturu ani náklady, a proto přímo konkuruje sýrovému průmyslu na bázi zvířat. S novým financováním, které získala společnost Nobell Foods, společnost doufá, že v příštích dvou letech uvede na trh svůj první produkt. Kromě toho se snaží zakládat sójová pole za Kalifornií a na Středozápadě. Společnost uvedla, že se nejprve zaměří na restaurace jako jsou pizzerie, aby spotřebitelům ukázala, že sýr chutná přesně podle jejich představ.

Zdroj, foto: foodmanufacturing.com

Zajímá se o tvůrčí psaní a online marketing. Studuje marketingovou komunikaci. Ve volném čase (kterého moc není) spravuje svůj blog - bezkiki.cz. Její život by nebyl kompletní bez rodiny, přátel, smíchu, hudby a dobrého jídla.

Komentáře

Nahoru