Není avokádo jako Ecovado! Britská designerka přišla na ekologickou výrobu avokáda

Absolventka Central Saint Martins Arina Shokouhiová vymyslela alternativu avokáda s názvem Ecovado, která má lidi odradit od dovozu tohoto ovoce náročného na zdroje.
Ecovado obsahuje světle zelenou, krémovou potravinu vyrobenou z kombinace místních surovin a zabalenou do falešné avokádové slupky vyrobené z vosku.
Shokouhi, která je čerstvou absolventkou magisterského studia Material Futures na londýnské škole Central Saint Martins, vytvořila tento výrobek, aby pomohla lidem snížit množství avokáda, které konzumují, a přitom si stále vychutnat jeho chuť.
„Avokádo se stalo novodobou kulturní ikonou, která je synonymem pro hipsterské kavárny a módní příspěvky na Instagramu,“ řekla Shokouhi. „Produkce avokáda je však energeticky náročná a náročná na zdroje: každé avokádo vyžaduje 320 litrů vody pro pěstování a sklize.“
„Avokádo je jednou z nejneudržitelnějších plodin na export, protože je choulostivé a snadno se kazí, a monokulturní farmy typu plantáží, které jsou nutné k uspokojení celosvětové poptávky po avokádu, způsobují odlesňování některých z nejrozmanitějších krajin na světě.“
Při vymýšlení receptu na evocado spolupracovala Shokouhi s potravinářským vědcem Jackem Wallmanem z Centra potravinářských inovací Nottinghamské univerzity. Pomohl jí určit chemické a molekulární složení avokáda a ukázal jí, jak najít vhodné náhrady. Ecovado, které vyrobila v rámci svého závěrečného ročníkového projektu, je určeno pro britský trh a využívá především bobové plody, lískové oříšky, jablka a řepkový olej.
Vyladěný recept je obalený v realistické umělé avokádové slupce vyrobené z vosku a obarvené potravinářským barvivem. Obal je biologicky odbouratelný a kompostovatelný, a pokud se zákazník rozhodne být zručný, lze jej také recyklovat na svíčku. Ecovado obsahuje také něco, co vypadá jako pecka avokáda. Shokouhi experimentoval s mnoha možnostmi, včetně dřevěné koule, která byla vyloučena, protože by znamenala plýtvání materiálem, a „semínkové koule“ z recyklovaného papíru, kterou by bylo možné vhodit do zahrady a nechat vyklíčit divoké květiny.
Nakonec se však rozhodla, že nejlepší bude „nekomplikovanější“ varianta, a tak je středem Ecovada celý ořech – vlašský, kaštanový nebo lískový.
Zdroj, foto: dezeen.com
Komentáře