Dnes vyšlo 15 článků

Není avokádo jako Ecovado! Britská designerka přišla na ekologickou výrobu avokáda

Není avokádo jako Ecovado! Britská designerka přišla na ekologickou výrobu avokáda

Absolventka Central Saint Martins Arina Shokouhiová vymyslela alternativu avokáda s názvem Ecovado, která má lidi odradit od dovozu tohoto ovoce náročného na zdroje.

Ecovado obsahuje světle zelenou, krémovou potravinu vyrobenou z kombinace místních surovin a zabalenou do falešné avokádové slupky vyrobené z vosku.

Shokouhi, která je čerstvou absolventkou magisterského studia Material Futures na londýnské škole Central Saint Martins, vytvořila tento výrobek, aby pomohla lidem snížit množství avokáda, které konzumují, a přitom si stále vychutnat jeho chuť.

„Avokádo se stalo novodobou kulturní ikonou, která je synonymem pro hipsterské kavárny a módní příspěvky na Instagramu,“ řekla Shokouhi. „Produkce avokáda je však energeticky náročná a náročná na zdroje: každé avokádo vyžaduje 320 litrů vody pro pěstování a sklize.“

„Avokádo je jednou z nejneudržitelnějších plodin na export, protože je choulostivé a snadno se kazí, a monokulturní farmy typu plantáží, které jsou nutné k uspokojení celosvětové poptávky po avokádu, způsobují odlesňování některých z nejrozmanitějších krajin na světě.“

Při vymýšlení receptu na evocado spolupracovala Shokouhi s potravinářským vědcem Jackem Wallmanem z Centra potravinářských inovací Nottinghamské univerzity. Pomohl jí určit chemické a molekulární složení avokáda a ukázal jí, jak najít vhodné náhrady. Ecovado, které vyrobila v rámci svého závěrečného ročníkového projektu, je určeno pro britský trh a využívá především bobové plody, lískové oříšky, jablka a řepkový olej.

Vyladěný recept je obalený v realistické umělé avokádové slupce vyrobené z vosku a obarvené potravinářským barvivem. Obal je biologicky odbouratelný a kompostovatelný, a pokud se zákazník rozhodne být zručný, lze jej také recyklovat na svíčku. Ecovado obsahuje také něco, co vypadá jako pecka avokáda. Shokouhi experimentoval s mnoha možnostmi, včetně dřevěné koule, která byla vyloučena, protože by znamenala plýtvání materiálem, a „semínkové koule“ z recyklovaného papíru, kterou by bylo možné vhodit do zahrady a nechat vyklíčit divoké květiny.

Nakonec se však rozhodla, že nejlepší bude „nekomplikovanější“ varianta, a tak je středem Ecovada celý ořech – vlašský, kaštanový nebo lískový.

Zdroj, foto: dezeen.com

Zajímá se o tvůrčí psaní a online marketing. Studuje marketingovou komunikaci. Ve volném čase (kterého moc není) spravuje svůj blog - bezkiki.cz. Její život by nebyl kompletní bez rodiny, přátel, smíchu, hudby a dobrého jídla.

Komentáře

Nahoru