Německá síť s italským jídlem míří do Česka

Síť samoobslužných restaurací Vapiano má ze sebou léta rychlého růstu a působí už v desítkách zemí. Nyní přichází i do Česka. První pobočku otevře v létě v Praze, další by měla být otevřena na podzim.

Zdroj: Pixabay.com

Společnost před patnácti lety předefinovala koncept rychlého občerstvení, když přišla s velkou nabídkou pizzy, těstovin a salátu na počkání.

Nyní tato společnosti míří do Česka. Už v červenci otevře první pobočku v centru Prahy. Ve středu to oznámila společnost, která se stará o nájemníky centra.

Pobočka bude fungovat formou franšízy, licenci vlastní manželé Benčíkovi. Manželé provozují několik restaurací i na Slovensku. V říjnu by měla následovat pobočka v Praze na Chodově.

Restaurace funguje na principu kantýny, kde zákazníci dostanou kartičku, kterou přiloží ke skeneru u pultu s pokrmy a pak se načítá jejich objednávka. Platí se na konci u pokladny.

Na výběr je několik typů těstovin. Zákazníci sami si k nim mohou navolit další ingredience a celý pokrm do značné míry přizpůsobit vlastní chuti. Je to trend, kterým se vydaly i další restaurace s rychlým občerstvením. V Česku ho zavádí například i McDonald´s. Kuchaři zde těstoviny připravují před očima zákazníků. Na pizzu se čeká déle, a aby zákazník nemusel stát celou dobu u pultu, tak dostane malý „majáček“, se kterým se může posadit ke stolu. Zablikání ho po chvíli upozorní, že je jeho jídlo hotové.

Od klasických restaurací se Vapiano nejvíce odlišuje interiérem. Provozovnu navrhl italský architekt a designér Matteo Thun. Ten s tímto řetězcem dlouhodobě spolupracuje a stojí třeba i za pobočku ve Vídni.

Restaurace se vyznačuje využitím dřeva a dubovými stoly. Ty jsou příliš velké nejen pro jednotlivce, ale i pro běžkou skupinku hostů. U jednoho stolu se obvykle sejdou cizí lidé. Tuto strategii zdůvodňují tím, že chtějí prolomit bariéru a podnítit návštěvníky ke komunikace a vzájemnému seznámení.

Tato restaurace je velmi oblíbená pro osazenstvo kanceláří. V době poledne je většina restaurací plná a tvoří se fronty. Ve Vapianu, díky rychlých kuchařům, se fronty netvoří a navíc jsou zde k dispozici obří papírové bryndáky, proti zašpinění.

V minulosti se na tuto restauraci objevila i kritika.

Vapiano má v současnosti 180 poboček ve 31 zemích.

Štítky: , ,

Tým redaktorů magazínu Objevit.cz se skládá z poměrně mladých lidí, kteří psaní článků a pohybování se ve světě IT pokládají za svůj koníček, věnují se mu a tudíž mu i rozumí.

Komentáře

Nahoru