Dnes vyšlo 15 článků

Na jeho kuře se stojí pětihodinové fronty. Stánkový prodejce za něj získal i michelinskou hvězdu

Na kuře se sójovou omáčkou, které Chan Hon Meng prodává ve svém malém stánku, jsou lidé ochotni čekat dlouhé hodiny. Aby ne, pověsti o jeho bezkonkurenční chuti a nízké ceně se už dávno roznesly daleko za hranice Singapuru. O jeho mimořádné kvalitě svědčí i michelinská hvězda, kterou dvaapadesátiletý kuchař v minulém roce obdržel a letos úspěšně obhájil.

Přestože Chan nikdy nedokončil školu a musel už od patnácti let pomáhat s přípravou jídla, dnes se cítí, jako by promoval na univerzitě. Za své umění totiž vloni získal ocenění v podobě slavné hvězdy Michelin, přitom svá kuřata léta prodával v malém pouličním stánku Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle v přepočtu asi za 35 korun (dva singapurské dolary). Dostal se tak do michelinského průvodce a spolu s dalším singapurským stánkem Hill Street Tai Hwa Pork Noodle tvoří první dva gastronomické podniky s hvězdou Michelin ve své kategorii. Sám kuchař se nechal slyšet, že doufá, že se díky tomu podaří zlepšit pohled lidí na levné jídlo a celkově podpořit tento typ kuchyně ve světě.

V rozhovoru pro Bread and Butter Chan řekl, že je velmi vděčný za dlouhodobou podporu svých fanoušků a zákazníků. Příprava jídla od chystání surovin až po servírování trvá přibližně pět až šest hodin, proto je pro něj velkou odměnou, že jsou lidé ochotní ve frontě čekat. Pouliční stánky, které lze najít po celém Singapuru, podle něj představují unikátní aspekt místní kultury, protože v sobě spojují to nejlepší z lokálního jídla za příznivou cenu a atmosféru příjemného venkovního prostředí.

kuře dva

Aby lidé nemuseli čekat ve frontách celý den, rozhodl se Chan své podnikání rozšířit. Odmítl miliony, které mu za recept nabízely tamní restaurace a spojil se s firmou Hersing Culinary, která už spolupracuje s dalším podnikem, který díky jejich finanční podpoře a michelinské hvězdě velmi úspěšně expandoval po celém světě. Chan by jej chtěl následovat a dopřát lidem v každé zemi, aby mohli kuře za nízkou cenu ochutnat. Společnost Hersing Culinary už investovala peníze do první klimatizované restaurace v Čínské čtvrti, ve které teď Chan kuřata prodává.

K jedinečnému receptu se Malajsan vyjádřil, že jej v průběhu let stále vylepšoval a upravoval tak, aby co nejvíce vyhovoval vkusu a preferenci tamních zákazníků. Vytvořil tak výjimečnou směs koření z kvalitních bylin a jeho kuře se sójovou omáčkou se stalo obrovským hitem.

 Zdroj text: Themalaymailonline.com, cnbc.com, breadandbutter.com, zdroj foto: cnn.com, zdroj video: youtube.com

 

Svůj život momentálně dělí mezi studium médií a andragogiky, drobnější copywriterské projekty a stáže. Po gymnáziu vedly její kroky na univerzitu, do regionální redakce novin a reklamní agentury, kde postupně získala cenné zkušenosti z oblasti žurnalistiky a reklamy, kterých si dodnes velmi váží. Ve volném čase se věnuje koordinaci festivalů po stránce PR. Skutečný odpočinek jí přináší vyčerpávající sport, dobrá kniha nebo kvalitní film.

Komentáře

Nahoru