Maso z laboratoře se bude oficiálně prodávat v amerických restauracích

Společnostem Upside Foods a Good Meat USA povolily prodávat maso vypěstované ze zvířecích buněk. Kalifornie, která je již dlouho známá tím, že posouvá hranice možností, je opět v centru nového technologického trendu: laboratorně pěstovaného masa.
Americké ministerstvo zemědělství minulý týden schválilo prodej masa vypěstovaného z kmenových buněk, což je přelomový okamžik pro odvětví alternativních bílkovin. Aby bylo jasno, nejedná se o další rostlinnou náhražku masa jako Impossible nebo Beyond burgers, ale o něco, co má zřejmě mnohem blíže ke sci-fi: skutečné maso vypěstované ze zvířecích buněk.
„Toto schválení zásadně změní způsob, jakým se maso dostává na náš stůl,“ uvedla v prohlášení Dr. Uma Valetiová, výkonná ředitelka a zakladatelka společnosti Upside Foods. Upside Foods a další společnost Good Meat jsou jediné dvě společnosti v zemi, které získaly federální povolení.
„Je to obrovský krok vpřed směrem k udržitelnější budoucnosti – takové, která zachovává výběr a život,“ řekla Valetiová.
Co přesně je laboratorně pěstované maso? Nechám to vysvětlit kolegyni Kim Seversonovou, která loni napsala vynikající článek o tomto rozvíjejícím se odvětví: „Začíná to kmenovými buňkami z biopsie zvířete, vajíčka nebo dokonce peří, které se rychle množí v nerezové nádrži zvané bioreaktor nebo kultivátor. Buňky se živí komplexním vývarem, který obsahuje živiny, jako jsou sacharidy a aminokyseliny, a určitý druh růstového faktoru, aby se z nich staly svaly, tuk nebo pojivová tkáň. Chuť a výživu řídí výběr buněk a vývar, ve kterém rostou. V testovací kuchyni Upside Foods jsem ochutnala lehce zrnitou kuřecí paštiku a dokonale kulatou snídaňovou placičku smíchanou s rostlinnými bílkovinami.“
Diskutuje se dokonce o tom, jak tento nový produkt nazvat. Příznivci dávají přednost „pěstovanému“ nebo „čistému“ masu, zatímco odpůrcům se líbí „syntetické“ nebo „umělé“ maso. Ministerstvo zemědělství stále připravuje nařízení o tom, jak by měly být tyto výrobky označovány, ale prozatím se úřad přiklání k označení „kultivované kuřecí maso z buněk“.
Zdroj, foto: nytimes.com
Komentáře