Masná alternativa: maso vyrobené ze slepičího peří
Maso, které není masem a ani není vyrobeno z rostlinných zdrojů. Alternativy masných výrobků jsou stále populárnější a dokonalejší. Podobou je od pravého masa určitě nerozeznáte a chuť se stále vylepšuje. Jedná se o masovou modifikaci budoucnosti, kdy maso z chovných zvířat nebude v potravinové nabídce. Rostlinná alternativa není až tak překvapivá, jako maso vyrobené ze slepičího peří.
Slepičího peří je opravdu spoustu a jedná se o organický odpad, který nemá využití. To se snaží změnit mladík, který pracuje jako kuchař. Z nevyužitého peří připravuje excelentní a údajně chutná jídla. Mladík se jmenuje Sorawut a pokrm vynalezl v jedné malé laboratoři v Bangkoku. Nápad se zrodil, když viděl obrovské krabice s peřím, které se vyhazují. Z kuřat se využitě až 90%, ale peří je mezi zbylými 10%. Denně se na světě zkonzumuje miliony kuřat. To znamená tuny peří, které se obvykle spaluje. Peří je zdrojem vysokého množství proteinu a zároveň má stejné chemické složení jako kuřecí maso.
Sorawut peří nejprve očistil, rozmixoval, připravil z něj pastu, kterou okořenil a směs dal zapéct do trouby. Po pečení pokrm chutnal i vypadal jako kuřecí maso. Trvalo mu téměř rok, než se dopracoval k receptu, který je chutný a použitelný. Maso z peří nemá žádné cukry ani žádné tuky. Sorawut připravuje lahodné a výborně vypadající pokrmy, které jsou od skutečného masa k nerozeznání.
Populace se rozrůstá a je stále těžší produkovat nutričně vyvážené potraviny. Cestou je minimalizace odpadů a jejich transformace na potraviny.
Zdroj,foto: facebook.com
Komentáře