Jídlo ze vzduchu a vody, je to možné? Ano!
Získáváme energii z obnovitelných zdrojů, jako je sluneční záření, vítr, voda… Tato energie nám slouží k chodu domácností. A co takhle tyto zdroje využít k potravě pro lidi? Finským vědcům se podařilo vynalézt způsob, který nám pomocí obnovitelných zdrojů zprostředkuje plnohodnotné jídlo.
Jak to funguje?
Ve Finsku se rozhodli, že zkusí doslova vařit z vody. Ze vzduchu a vody se získají látky, které jdou přeměnit na nutričně hodnotnou stravu. Ano, opravdu jde z vody vyprodukovat jídlo. Stačí k tomu speciální přístroj, který ke své funkci využívá elektrolýzu. Je využíván bioreaktor obsahující vodu, mikroby a živiny. Živiny jako fosfor dusík a síra. Systém využívá chemické reakce vznikající mezi oxidem uhličitým (přirozeně obsaženým ve vzduchu) a elektrolýzou vody. Chemická reakce vzniká přímo uvnitř bioreaktoru. Bioreaktor je napájen elektřinou, kterou lze získat ze slunce nebo větru. Je tak zcela soběstačný a nezávislý.
Výsledkem je hmota, která obsahuje všechny makroživiny, bez kterých bychom nemohli žít. Hmota má práškovitou konzistenci a přirozeně nemá chuť. Obsahuje tuky, cukry a bílkoviny. Tuky zajišťují naši vitalitu, dodávají nám energii a rozpouští v těle vitamíny. Cukry jsou pro naše tělo největším energetickým zdrojem a bílkoviny umožňují látkovou výměnu a jsou základní jednotkou pro stavbu a udržení svalové hmoty. Všechny makroživiny v podstatě jdou získat ze vzduchu a vody. Za tím si stojí vedoucí výzkumného týmu Juha-Pekka Pitkänen z Technického výzkumného centra VTT ve Finsku. Až se vynález zaběhne a získá potřebné dotace, hodně o tomto vědci uslyšíme.
Tento vynález vzniklý ve Finsku je rozhodně revolučním. Díky němu bychom mohli zmírnit hladomor, kterým i v dnešní době spousta zemí trpí
Zdroj, text/foto: qz.com
Komentáře