Islandský designér navrhl speciální láhev, která je biologicky rozložitelná

Islandský designer vyzkoušel smíchat agar s vodou a vznikla mu hmota, která se svou texturou podobala na želé. Proto tuto hmotu zahřál a vylil do formy, která byla ponořena ve studené vodě. Během pár minut vznikla láhev, která je velmi jednoduše biologicky rozložitelná.

Agar se objevil už v roce 1650, kdy japonský šéfkuchař vyhazoval zbytky z řasové polévky. Všiml si, že se v misce vytvořil jemný gel a tak se této látce začal věnovat hlouběji. V roce 1800 ji dokonce začali zkoumat v mikrobiologické laboratoři a dodnes se používá na oddělování molekul. 

,,Jednou s tím někdo musel začít. Nic se s tímto problémem nedělá a zbytečně se utrácí peníze a ničí příroda. Přitom máme k dispozici tolik přírodních materiálů, které se vůbec nevyužívají,“ říká designer Ari Jónsson.

Unikátní tvar láhve ovšem není její jedinou originální vlastností. Láhev se dá po vypití jednoduše celá sníst. Řasy se totiž velmi často používají ve vegetariánských jídlech, dezertech a taky jako přísada do želé.

Algae-Water-Bottle-1020x610 Algae-Water-Bottle-Biodegradable-1020x610 Algae-Water-Bottle-Break-Down-1020x610 Algae-Water-Bottle-Small-1020x610Algae-Water-Bottle-Red-Algae-1020x610Algae-Water-Bottle-Diminish-1020x610Algae-Water-Bottle-Disappear-1020x610

Zdroj: Inhabitat

Komentáře

Nahoru