Infarm: pěstování potravin přímo v supermarketu
Společnost stále více řeší to, jak se stravovat. V minulosti byl velký boom poptávky po potravinách, které nejsou tuzemské. Díky globalizaci chtěli lidé ochutnat světové potraviny u sebe doma. Ale člověk se všeho „přejí“ a nyní můžeme hovořit spíše o opaku. Zájem je nyní o lokální potraviny, které nejsou chemicky upravované a nebo jen minimálně. Alternativní strava je hlavním tématem. Paradoxem je, že stoupá obliba alternativního masa, které je vyvíjeno především laboratorně.
Nastává problém s pěstováním biopotravin. Opravdu čerstvé a neupravované potraviny můžete mít snad jen z vlastní zahrady. Právě tady našla díru na trhu německá firma Infarm. Navrhla regály, v kterých přímo vyrůstají saláty a bylinky. Tyto regály mohou být umístěny přímo v supermarketu a zákazník tedy může zakoupit například čerstvě utržený hlávkový salát.
Hlavní myšlenka Infarm je nákup potravin daleko od místa, kde skutečně vyrostly. To se snaží změnit a chce zákazníkům umožnit nový rozměr nákupu v supermarketu. Nehledě na to, že expedice potravin zanechá minimální ekologickou stopu. Šetrnost se bude týkat také spotřeby vody – vody by se mělo využívat o 95 % méně,než při pěstování potravin venku.
Informace o tom, jak se rostlinám daří, se získávají prostřednictvím moderních technologií. Díky senzorům a kamerám v regálu, mohou „farmáři“ na dálku zjistit, jak se rostlinám daří. Když rostliny vyrostou, zaměstnanci je posbírají, připraví k prodeji a následně zasadí nová semínka pro pěstování dalších kusů. Důležitá je také efektivita pěstování.
Na dvou čtverečných metrech lze za jeden rok vypěstovat 8 000 rostlin. Firma je vedena Erzou Galonským. Své mini farmy má zatím na vybraných místech v rodném Německu. Nicméně příští rok se chystá vstoupit na trh do Spojených států. Na tento počin získala firma investici 100 milionů dolarů.
Zdroj, foto: infarm.com
Komentáře