Ekologické hranolky: svítá fastfoodům na ekologičtější budoucnost?
V Miláně byl vynalezen kornout na hranolky, který nebude žádným způsobem zatěžovat životní prostředí. K jeho výrobě je potřeba jen jedna surovina – bramborové slupky. Revoluční kornout dostal označení Peel Saver.
V dnešní době nás ekologové pravidelně informují o ne příliš pozitivním stavu našeho životního prostředí. Kolem varování se strhla vlna iniciativ, které se snaží přijít na způsob, jak planetu zachránit a vyčistit životní prostředí. Alternartiv pro plastové lahve je celá řady, na igelitové sáčky také, ale do fastfoodu ještě nikdo nezamířil. Přitom právě v občerstveních TO GO, se plastem mrhá nejvíce.
Revoluční nápad se zrodil v Itálii, kde se rozhodli využít maximum materiálu. A jakého? Brambor! Pokud si koupíte hranolky, nedostanete je v plastovém nebo v papírovém kornoutu, kornout bude vyroben z bramborových slupek. Tento nápad se zrodil ve městě módy, v Miláně. Skutečně se jedná o designový kousek, no řekněte sami.
„Vynálezci“, kteří chtějí být co nejefektivnější, se jmenují Pietro Gaeli, Simone Caronni a Paolo Stefano Gentile. Bramborové slupky jsou materiálem, který se jen tak k něčemu nespotřebuje, jen se vyhodí. Slupek je obrovském množství, s kterým už se dá něco dělat a sice zužitkovat.
A jak se kornouty vyrábí? Bramborové slupky obsahují, stejně jako brambory, škrob a vlákninu, díky čemuž se během louhování spojí dohromady. Výsledkem je pevný materiál. Když slupky, které už jsou spojený, uschnou, vymodeluje se z nich kornout, v kterém se pak podábají hranolky. Možná budete zklamaní, že kornout nemůžete také sníst. Nicméně nemusíte mít výčitky, že byste vyhodili odpad. Kornout se beze zbytku rozloží a poslouží jako hnojivo.
Tento přelomový nápad, který by vyřešil přeplněné koše ve městech, zatím nemá žádného většého výrobce. Kornouty se vyrábí pouze v menších počtech. Kompletní bramboru, která bude pouze tepelně upravená, si tedy můžete koupit jen u trojice designérů v Miláně.
Zdroj, text/foto: dezeen.com
Komentáře