Další nesmyslný zákon. Hospodští musí zjišťovat, zda podnapilý zákazník nebude řídit

Česká legislativa stále více ztěžuje hostinským provozování hospod a restaurací. Vedle zákazu kouření přichází další zákaz, a to zákaz nalévání alkoholu osobám, u nichž se předpokládá, že si přímo od baru půjdou v podnapilém stavu sednout za volant. Nicméně hospodští ani netuší, jak něco takového zkoumat.

Hospodští by měli podle připravovaného zákona zjišťovat, zda zákazník, který si objednal alkoholický nápoj, nepůjde z restaurace přímo za volant. V případě, že zjistí, že by tomu tak mohlo být, má zákaz takovému zákazníkovi nalít alkohol. Tento zákaz je součástí protikuřáckého zákona, který už schválila sněmovna.

bar-1285133_1280

Zdroj: Pixabay

„V některých případech bude tedy muset číšník předem odhadovat, zda dotyčný může pod vlivem alkoholu ohrozit zdraví nebo majetek jiných, což může být v konkrétní situaci velmi obtížné,“ řekl pro Hospodářské noviny advokát z mezinárodní advokátní kanceláře PwC Legal Petr Glogar.

Zákon o ochraně zdraví, který zahrnuje kouření a pití alkoholu, se zabývá také protidrogové prevenci. Ještě má tento zákon, který by úplně zakázal kouřit v restauracích, projít přes senát a prezidenta. V případě jeho schválení vstoupí dne 31. května 2017 v platnost.

„Je to naprostý nesmysl. Vůbec nevíme, jak bychom to měli zjišťovat,“ stěžuje si Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací.

Jestliže hospodský poruší tento zákaz, potom se vystavuje pokutě ve výši až 10 tisíc korun. A celý podnik by mohl dostat pokutu ve výši až 50 tisíc korun.

Hospodářské noviny uvádí, že se Ministerstvo zdravotnictví odvolává na to, že zákon existuje už bezmála třicet let. Ale jeho znění je trochu jiné. Podle zákona z roku 1990 nesmí prodejce alkoholu nalít alkohol osobě, o které ví, že následně půjde dělat něco, při čemž by mohla ohrozit druhé osoby.

„Půjde o situace, kdy bude taková skutečnost zjevně a nesporně odhadnutelná ze strany prodejce – například v případě řidiče, kdy lze důvodně předpokládat, že alkoholický nápoj požije a následně bude řídit,“ vysvětluje tiskový odbor ministerstva.

Václav Stárek však podotýká, že je naprosto nepřístupné, aby se povinnosti náležející úřadům přenechávali právě podnikatelům.

„Když se něco stane, tak první, co kontrolní orgán udělá, bude, že půjde zpátky k provozovateli a řekne: u vás ten člověk vypil jedno pivo. Proto říkáme, že od posledního května bude  pro hospodského riziko to pivo vůbec někomu nalít,“ říká Václav Stárek.

Hostinští nemohou dát zákazníkům dýchnout, ani nemohou po nich požadovat legitimaci.

Zdroj: Hospodářské noviny

Stále ještě mladý a (snad i) krásný psavec píšící na svém blogu Krcmic.cz. Pracoval pro společnosti T-Mobile, SaveMax, Telefonica O2, Brunswick Estates, Accenture, euroAWK a Socialbakers. Založil portál Pravdu.cz. V současnosti vlastní tento web. A pracuje na tom, aby z Objevit.cz udělal další uznávaný a navštěvovaný portál.

Komentáře

Nahoru