Dnes vyšlo 15 článků

Australané představují masovou kouli z mamutího masa!

Australané představují masovou kouli z mamutího masa!

Společnost zabývající se pěstováním masa vytvořila mamutí karbanátek, který oživuje maso dávno vyhynulých zvířat.

Cílem projektu je ukázat možnosti masa vypěstovaného z buněk bez nutnosti porážky zvířat a upozornit na souvislost mezi velkovýrobou hospodářských zvířat a ničením divoké přírody a klimatickou krizí. Mamutí masové kuličky vyrobila australská společnost Vow, která ke kultivovanému masu přistupuje jinak. Na náhradě konvenčního masa, jako je kuřecí, vepřové a hovězí, pracuje řada společností. Společnost Vow se však snaží míchat a kombinovat buňky z nekonvenčních druhů a vytvářet tak nové druhy masa. Společnost již prozkoumala potenciál více než 50 druhů, včetně alpaky, buvola, krokodýla, klokana, páva a různých druhů ryb.

Prvním kultivovaným masem, které se bude prodávat, bude japonská křepelka, u níž společnost očekává, že se v restauracích v Singapuru objeví ještě letos.

„Cílem je odklonit několik miliard konzumentů masa od konzumace [konvenčních] živočišných bílkovin a přejít na konzumaci věcí, které lze vyrábět v elektrifikovaných systémech. A my věříme, že nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je vynalézt maso. Hledáme buňky, které se snadno pěstují, jsou opravdu chutné a výživné, a pak tyto buňky mícháme a kombinujeme, abychom vytvořili opravdu chutné maso,“ řekl George Peppou, generální ředitel společnosti Vow .

Tim Noakesmith, který spolu s Peppou založil společnost Vow, řekl: „Vow je velmi dobrý produkt: „Vybrali jsme si mamuta srstnatého, protože je symbolem ztráty rozmanitosti a symbolem klimatických změn. Předpokládá se, že toto zvíře bylo vyhubeno lovem lidí a oteplováním světa po poslední době ledové.“

Původní nápad pochází od Basa Korstena z kreativní agentury Wunderman Thompson: „Naším cílem je zahájit konverzaci o tom, jak se stravujeme a jak mohou vypadat a chutnat budoucí alternativy. Kultivované maso je maso, ale jiné, než jak ho známe. Mamutí karbanátek ještě nikdo neochutnal. „Tuto bílkovinu jsme neviděli už tisíce let,“ řekl Wolvetang. „Takže netušíme, jak by náš imunitní systém reagoval, kdybychom ho snědli. Ale kdybychom to udělali znovu, určitě bychom to mohli udělat tak, aby to bylo pro regulační orgány přijatelnější. Je to trochu zvláštní a nové – zpočátku je to tak vždycky. Ale z ekologického a etického hlediska si osobně myslím, že pěstované maso má velký smysl.“

Zdroj, foto: theguerdian.com, pixabay.com

Tým redaktorů magazínu Objevit.cz se skládá z poměrně mladých lidí, kteří psaní článků a pohybování se ve světě IT pokládají za svůj koníček, věnují se mu a tudíž mu i rozumí.

Komentáře

Nahoru