SannTek: zařízení na rozpoznání marihuany v dechu řidiče

SannTek: zařízení na rozpoznání marihuany v dechu řidiče

A zase ta marihuana… V Kanadě vznikl stratup SannTek, který vynalezl zařízení, které pozná, jestli řidič kouřil před jízdou marihuanu. Pozná to z dechu řidiče. Nyní je situace taková, že zařízení prochází schvalovacím procesem, kde se jeho účinnost přezkoumává. Pokud výsledky dopadnou kladně a dokáže se účinnost zařízení, stratup zařízení plánuje prodat americké policii. 

Zařízení sejmenuje SannTek 315 a lze jeho funkci připodobnit fungování alkohol testeru. Stejně jako alkohol tester analyzuje dech řidiče. Zařízení je tak dokonalé, že spočítá, kolik marihuany řidič vykouřil za poslední 3-4 hodiny. Výkonný ředitel startupu se jmenuje Noah Debrincat, ten přiblížil funkci zařízení. Prý je orientováno na složku Delta-9 THC, což je predominantní složka konopí. Tato složka způsobuje, že je řidič omámený a má na jeho instinkty velký dopad. Dokonce je riziko způsobení dopravní nehody až dvojnásobné.

V současnosti je identifikace marihuany u řidiče velmi obtížná. Její přítomnost v těle řidiče se dá zjistit velmi těžko. Nejúčinější metodou jsou až krevní testy, ale i ty mají s přesností problém. Nehledě na to, že výsledky testů jsou k dispozici až za několik měsíců. Startup si dal za cíl vyvinout zařízení, které bude disponovat maximálné přesností. Plánují zařízení prodat policii, ale ti ho zakoupí pouze, pokud bude mít osvědčení od Národní silniční bezpečnostní asociace (NHTSA). Pokud zařízení osvědčení získá, prodá se za 800 – 1000 dolarů.

Zdroj, foto: techcrunch.com

Zajímá se o tvůrčí psaní a online marketing. Studuje marketingovou komunikaci. Ve volném čase (kterého moc není) spravuje svůj blog - bezkiki.cz. Její život by nebyl kompletní bez rodiny, přátel, smíchu, hudby a dobrého jídla.

Komentáře

Nahoru